Hogyan készülj pénztárca kímélően a Halloween napra?

Hogyan készülj pénztárca kímélően a Halloween napra?

Halloween közeledtével összeszedtem, hogy milyen praktikákkal, ajándékokkal készülhetünk a közelgő Halloween partykra és a környezetünk feldíszítésére, de először egy pár gondolat magáról a Halloweenről és az ilyenkor oly népszerű töklámpás eredetéről és elkészítéséről aztán arról, hogy milyen szuper dolgok kaphatók készen, ha mégsem szeretnénk a töklámpások faragásával mi magunk bíbelődni.

A Halloween hagyomány, vagy ünnep?

A Halloween egy ősi hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszászok tartottak október 31-én és ami már nálunk is nagy divatnak hódol. A Halloween szó jelentése mindenszentek előtti estét jelent. A vallási legendák szerint ilyenkor térnek vissza a bűnös lelkek a földre akik előző évben haltak meg és megbocsájtást kaphatnak, hogy át tudjanak kelni a mennyország kapuján. Ha érdekel a Halloween, akkor itt tudhatsz meg még többet róla.

A töklámpás és Jack a kovács

Kettős célt is szolgált a más néven Jack lámpásnak is nevezett töklámpás amit ma a szimbolikus használaton túl előszeretettel alkalmazunk díszként, lakásdekorációként, vagy ajándékként. Anno, egyrészt elűzte a gonosz szellemeket másrészt pedig azoknak a szellemeknek is utat mutatott, akik haza akartak térni.

Jack akinek a Helloweenkor igen kedvelt töklámpást köszönhetjük, a mondás szerint egy részeges, viccelődős kovács volt. Még az ördögöt is megtréfálta, amikor eljött érte. Jack felkergette egy nagy fára és rajzolt egy hatalmas keresztet a fa törzsére. Mivel az ördög irtózott a kereszttől így nem tudott lejönni a fa tetejéről. Jack csak akkor engedte le, amikor megígértette az ördöggel, hogy nem fogja többet kísérteni. Amikor Jack elhalálozott sem a mennyországban sem pedig a pokolban nem talált otthonra. Ezért hajítottak neki egy izzó fadarabot a pokol tűzéből, hogy ne a sötétben kóboroljon. Jack leleményes volt, így egy a keze ügyébe akadt répát kivájt és abba helyezte bele az utat mutató izzó fadarabot. Később a répát az amerikaiak változtatták tökre. A legenda szerint, így született a Jack lámpás története.

Így készíts töklámpást 7 lépésben
halloween-ajandek-toklampas-keszites

Hallowenes töklámpások

A Halloweenkor a legelterjedtebb dekor és ajándék a kézzel készített töklámpás. Rengeteg félét lehet készíteni, lehet barátságos, de lehet rémisztő lámpásokat alkotni, kinek mi tetszik és a kreativitásnak tényleg csak a képzelet szabhat határt.

  1. Szerezzünk be egy érett tököt, ami tökéletesen megáll az alján.
  2. A kívánt motívumot rajzoljuk rá fel, (lehet sablont is használni).
  3. Vágjuk le vízszintesen a tök tetejét.
  4. A magot szedjük ki belőle és a belsejét kanállal kaparjuk ki.
  5. Késsel a felrajzolt motívumot faragjuk ki.
  6. Ha készen vagyunk, töröljük át a tököt kívül vazelinnel, hogy tovább szebb maradjon.
  7. Helyezzünk bele egy mécsest, gyújtsuk meg, tegyük rá a tetejét és kész.

Töklámpást készíthetsz dekorációként, vagy egyszerűen ajándékozás céljából is. Nemcsak nagyszerű szórakozás és szép díszítő elem, hanem a végeredmény csodás hangulatot kölcsönöz, ami különös élmény a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

halloween-ajandek-lufi

Halloweenes rajzolt lufik

Ha elkészültél a töklámpással és egy fergeteges Hallowen partyt tervezel, akkor feltudod díszíteni a lakást csodás party lufikkal és be tudsz öltözni ijesztő jelmezekbe és ezt kiegészítheted akár egy világítós gyűrűvel és az italokat kínálhatod a hangulathoz illően Halloweenes partypoharakból.

TIPP: Szerezz be lufikat és alkoholos filcet, engedd szabadjára a fantáziád és rajzolj rá különböző Halloweenre emlékeztető szörnyeket, arcokat, figurákat.

Hazánkban is egyre elterjedtebb az ünnep előtti lázas készülődés, ajándékozás és lakásdíszítés és igen szellemes kiegészítőkkel is fel lehet dobni otthonodat akár egy ablakdísszel, vagy egy ajtódekorációval és ha nincs kedved bíbelődni saját készítésű Halloween díszekkel, ez esetben a jó hír, hogy szuper dolgokat lehet beszerezni az üzletekben és ezekkel a designer kiegészítőkkel is olyan hangulatossá tudod varázsolni otthonodat Hallowenre, hogy mindenki megcsodálja.

Készüljünk együtt a Halloweenre és figyeld a Facebookon a további ötleteket!

Hozzászólások